Azınlık Hakları ve Almanya’daki Türkler

Yazar: Adnan Tokuc (http://www.haberbayern.de Haber Merkezi – Münih)

BİM’in öncülüğünde düzenlenen ve’Türklerin Almanya’daki 55’inci Yıl Etkinlikleri’ kapsamında ‘Eine Welt Haus‘ salonunda gerçekleşen “Dünyada ve Almanya’da Azınlık Hakları” konulu panelde konuşan Yoav Sapir.

Yoav Sapir (Ortada) ‘Azınlıklar’ konulu panelde konuşurken.
Kısa adı BİM olan ve başkanlığını Zeki Genç’in yaptığı Bayrische İnstitut für Migration derneğinin öncülüğünde “Türklerin Almanya’daki 55’inci Yıl Etkinlikleri” kapsamında ‘Dünyada ve Almanya’da Azınlık Hakları‘ konulu bir panel tertiplendi. ‘Eine Welt Haus‘ salonunda gerçekleşen panele konuşmacı olarak katılan Yoav Saphir, azınlık haklarının hukuki ve sosyal boyutları ile birlikte tarihsel sürecini de kapsayan iki saatlik bir sunum gerçekleştirdi. Almanya’daki azınlık kavramının ne olduğunu ve tarihsel süreç içinde Almanların bu olaya nasıl baktıklarını örnekleri ile anlatan Yoav Sapir, bir ülkede azınlık haklarına sahip olmanın avantajlarını da detaylı bir şekilde anlattı.

BİM Derneğini’nin kurucusu olan Zeki Genç, panel sonrası yaptığı açıklamada özetle şunları söyledi: “Bizim BİM olarak hedefimiz Almanya’ya gelen ilk kuşağın torunlarının geleceğini düşünmektir… Biz artık bu ülkede yabancı değiliz… İşçi değiliz… Biz burada göçmen de değiliz… Biz artık burada vatandaşız… Almanız yani… Ama bizim bir özelliğimiz var, bizler Türk kökenli olduğumuz için Alman Türkleriyiz. Burada hangi haklarımızı korumamız lazım ki, asimile olmayalım. Bakın asimile olmak çok kolay… Dilinizi unuttuğunuz an asimile olursunuz… Burada azınlık haklarına sahip olmak istiyorsak ilk önce dilimizi çok iyi bileceğiz. Hem Türkçe’yi hem de Almanca’yı çok iyi konuşacağız.

Panelden çeşitli kareler (örnek)

Almanya’daki Türklerin azınlık olup olmadıklarına ise Zeki Genç, “Elbette Türkler Almanya’da bir azınlık statüsündedir. Ama Türkler’in sayısı oldukça fazladır. Bu bakımdan Türkler’in azınlık statüsüne alınmasına Almanlar pek de sıcak baktığı söylenemez. Çünkü azınlıkların çok öenmli hakları vardır. Mesela dillerinin korunması, okullarının burada açılması, hatta ve hatta Federal Parlamento’da bir oy hakkımız dahi var. Yani azınlık haklarına sahip olduğumuz zaman tüm eyalet parlametentolarında bir sandalye hakkımız olacak. Yani devletten gidip ufak paralar dilenmeyeceğiz. Azınlık haklarına sahip olduğumuz zaman, devlet her türlü desteğini de vermiş olacak. Ama bunun yolu da her iki dili çok iyi derecede konuşmak ve kültürümüze hakim olmaktan geçiyor.” şeklinde konuştu.